اولین قدم در درمان قطعی وسواس فکری شدید شناخت هرچه بهتر آن است. مهم است که بیمار درک کند افکار مزاحم به ذهن اکثر افراد خطور میکند، ولی در بیمار وسواسی بهدلیل اهمیت و معنایی که برای این افکار قائل است، این افکار بهطور مداوم به ذهن او بازمیگردند.
هر چقدر فرد بیشتر تلاش کند این افکار را سرکوب کند، این افکار بیشتر به ذهن میآید. (تلاش کنید تا تصویر یک فیل صورتی را از ذهن خود دور کنید. تمام تلاش خود را کنید تا تصویر فیل صورتی را از ذهن بیرون کنید. میبینید که تلاش بیشتر باعث میشود تصویر فیل صورتی بیشتر در ذهنتان بماند.)
نظم و ترتیب و انجام دادن کارها به بهترین نحو برای بسیاری از ما مهم است اما گاهی اوقات اهمیت دادن به تمیزی و نظم و ترتیب در بعضی تبدیل به وسواس می شود. افکار وسواسی که به معنای فکر کردن مداوم به یک تصویر یا مسئله خاص است هم از دیگر نمودهای اختلال وسواس است.
وسواس یک اختلال روانی جدی است و می تواند چنان تأثیری بر فرد بگذارد که افراد خانواده و دوستان و آشنایانش ترکش کنند و حتی فرصت های تحصیلی و شغلی را از دست بدهد.
افراد مبتلا به وسواس فکری شدید اغلب ترس مفرطی از احساس گناه و تعهد دارند. آنها مدام نگران هستند و فکر میکنند کارهای خاصی باید انجام دهند تا از خودشان و دیگران محافظت کنند. در مطالعه اخیر دانشگاه واترلو، برندا چیانگ به این نتیجه رسید که: «افراد مبتلا به وسواس فکری شدید، همواره از احساس مسئولیت شدیدی رنج میبرند. آنها اغلب فکر میکنند که مسئول یک کار بد هستند، یا اگر موفق به انجام کاری نشوند بابت آسیب های ناشی از آن مسئولند.»
فرد مبتلا به وسواس فکری شدید یک سیستم هشدار دهنده در ذهن خود دارد که او را از خطرهایی که وجود خارجی ندارند میترساند، زمانی که شخص تسلیم اجبار این سیستم شود اوضاع خراب میشود. وقتی که او به این آژیر خطر توجه میکند و پاسخ میدهد، به مغز خود یاد میدهد که این سیگنالها مهم هستند. اما اگر در مقابل این هشدارهای دروغین بایستند، به طور موقف دچار اضطراب و نگرانی تشدید شده میشوند، اما این آژیر خطر ساکت میشود. اینجاست که مغز دیگر فکر نمیکند این هشدارها مهم هستند و کمتر آنها را اعلام میکند. درواقع فرد مبتلا به وسواس فکری شدید باید فکر خود را تغییر دهد و قدرت این کار را دارد.
برای اختلال وسواس فکری و عملی خفیف تا متوسط، درمان شناختی رفتاری و به ویژه مواجهه و جلوگیری از پاسخ و برای اختلال وسواس متوسط تا شدید، ترکیب دارو درمانی و مواجهه و جلوگیری از پاسخ توصیه میشود.
کلومی پرامین، فلوکستین و فلووکسامین از جمله داروهایی هستند که برای درمان وسواس فکری و عملی بهکار میروند. اما با وجود تاثیرگذاری داروها دلیل استفاده از روان درمانی برای درمان وسواس چه میباشد؟
هرگز بدون تجویز روانپزشک دارویی را مصرف نکنید.
1 Comment
با سلام
من یه دختر ۱۹ سالع هستم ک واقعا دیگه از این وسواس فکری خسته شدم
و کامل از زندگیم نا امید شدم
خواهش میکنم چکار کنم ک این وسواس برداشته بشه