اختلال وسواس فکری – عملی (OCD) یک اختلال مزمن است و می تواند اثرات مهمی بر روی زندگی شما داشته باشد.
OCD یک اختلال است که با قاطعیت، افکار وسواسی و اجبار مشخص می شود. این افکار وسواسی و رفتار تکراری می تواند یک تاثیر مهم بر روی زندگی شما داشته باشد اما می تواند کمکی برای شماری از مداخلات پزشکی باشد.
اینکه شما با اختلال وسواس فکری – عملی زندگی می کنید یا از فردی با این شرایط حمایت می کنید، ده واقعیت درباره آن وجود دارد که باید بدانید:
اگر شما مبتلا به وسواس فکری – عملی هستید، به احتمال زیاد نگرانی شدیدی را در نتیجه افکار وسواسی تحمل می کنید. اغلب اوقات، از تشریفات و اجبار برای کاهش نگرانی حاصل از وسواس استفاده می شود.
این رفتار ها عبارتند از: به طور مرتب بررسی می کنید که درها بسته شده اند. اشیاء، حرف ها یا کلمات را کنترل می کنید. اشیاء را دوباره مرتب می کنید تا از یک نظم مخصوص یا از قرینه بودن مطمئن شوید. کارها را به دفعات انجام می دهید، مانند روشن و خاموش کردن لامپ برای مثلا ۵ مرتبه زیرا ۵ یک “عدد خوب” است.
OCD از طریق وسواس و اجبار مشخص می شود، اما علائم آن به روش های متفاوتی در هر فرد معلوم می شود. اگر شما وسواس فکری – عملی دارید، احتمال دارد اختلال پرش عضله (تیک) داشته باشید و حرکات عضلانی تکراری مانند چشمک زدن یا تیک های صورت را تجربه کنید.
چندین نوع زیر گونه وسواس فکری – عملی وجود دارد که شامل یک وسواس در تمیزی، وسواس با قرینه کردن یا نظم دادن و جمع آوری اشیاء است.
اگر شما وسواس فکری – عملی دارید، ممکن است به نامعقول بودن و افراط در وسواس یا اجبارتان پی ببرید.
این می تواند یکی از ترسناکترین جنبه های این اختلال باشد.
هیچ تفاوتی در میزان وسواس فکری – عملی در مردان و زنان وجود ندارد. مردم تمام فرهنگ ها و قومیت ها تحت تاثیر آن قرار می گیرند، اما چندین عامل وجود دارد که می تواند احتمال گسترش یافتن این اختلال را افزایش بدهد که شامل موارد زیر می شود:
سن: شما در اواخر دوره نوجوانی بیشتر در معرض ابتلا به وسواس فکری عملی هستید.
اگر در نوجوانی به وسواس دچار نشوید، در سنین بالا به احتمال کمتری هست که به آن مبتلا شوید.
جنسیت: مردان و زنان به طور مساوی احتمال ابتلا به وسواس را بعد از دوران بلوغ دارند اما مردان در دوران کودکی به احتمال بیشتری به OCD مبتلا می شوند.
ژنتیک: اگر کسی از افراد خانواده به وسواس دچار باشد خطر ابتلا به این اختلال را افزایش می دهد. هر چه یک فرد به خانواده شما نزدیکتر باشد (درجه یک تر باشد)، ریسک بالاتری برای ابتلا دارد مخصوصا اگر وسواس افراد خانواده در کودکی یا نوجوانی آغاز شده باشد.
حوادث دلخراش زندگی: حوادث دلخراش و آسیب زا مانند سوء استفاده جنسی یا وفات یکی از افرادی که دوست دارید، ریسک بیماری را افزایش می دهد.
ساختار مغز: اگر چه نتایج این تحقیق کاملا روشن نیست اما محققین بر این عقیده اند که رابطه ای بین علائم OCD و بی نظمی در مغز وجود دارد.
اگر چه در موارد نادر وسواس فکری – عملی حتی می تواند در اواخر بزرگسالی شروع شود. عموما، بیشتر مردم بیماریشان در سن ۱۹ سالگی تشخیص داده می شود.
یک ژن جداگانه OCD هنوز شناسایی نشده است. ابتلا به اختلال وسواس فکری – عملی در نتیجه یک اثر متقابل پیچیده بین تجربه زندگی و عامل خطر ژنتیکی است.
در حالی که هیچ ژن جداگانه ای شناسایی نشده است، محققان با مطالعه ای که روی دوقلو ها انجام دادند فهمیدند که یک رابطه ی ژنتیکی بین آنها وجود دارد که نشان می دهد وقتی یکی از دوقلوها OCD دارد ، ذیگری نیز ممکن است در این شرایط قرار بگیرد.
وسواس از طریق آزمایش خون یا ایکس ری تشخیص داده نمی شود. اگر فکر می کنید وسواس دارید شما نیاز دارید تا یک فرد متخصص مانند روانپزشک یا روانشناس را ببینید تا بیماری شما تشخیص داده شود.
علائم وسواس مانند اختلال های دیگر است بنابراین خیلی مهم است تا در جستجوی کمکی حرفه ای باشید.
درمان های موثری در دسترس است. این درمان ها شامل داروهایی مانند پروزاک (فلوکساتین)، زولوف (سرتالین)، پاکسیل (پاروکستین) و آنا فرانیل (کلومی پرامین) است که بر سطح سروتونین به اندازه رواندرمانی که شامل درمان شناخت رفتاری (CBT) می شود موثر است.
هر چند دارو به اندازه رواندرمانی اثر گذار نیست. محققان هم چنین به دنبال درمان های دیگر مانند تحریک عمیق مغزی (DBC) برای آنهایی که معالجه پایدار در وسواس نیاز دارند، نیز هستند.
استرس باعث تشدید علائم وسواس می شود. حفظ فشار مهار شده درون تان راهی طولانی به سمت کاهش سخت گیری و تکرار علائم شما خواهد داشت.
OCD یک اختلال مزمن است. تمرکز شما باید روی مدیریت کردن روز به روز علائم تان، بیشتر از درمان خودتان در این شرایط باشد.
با چیره شدن مکانیزم های خوب و درمان های مناسب، احتمال دارد تا یک زندگی کامل و شاد را همراه با OCD داشته باشید.