باج گیری عاطفی را بیشتر بشناسیم و بهتر بدانیم
باج گیری عاطفی به معنی تهدید و ایجاد نگرانی از سوی نزدیک ترین عزیزان و یا خانواده است، که در صورت انجام ندادن خواسته ی آن ها تنبیه می شویم ویا مهمجور می شویم.
این باج گیری عاطفی به شکل های گوناگونی می تواند خود را پیش ببرد، بدین صورت که:
“اگر هر کاری که من نخواهم انجام ندهی، همه حقایق مربوط به زندگی ات را بر ملا می کنم، آبروی تو را می برم و یا میزان پولی در برابر حق السکوت می خواهند.”
اما باج گیری عاطفی در بسیاری از شرایط دقیق تر و سخت تر از این حالت ها می شود.
یعنی اینکه فرد باج گیر می داند که به او دلبسته، علاقه مند و وابسته هستیم و از همین طریق به درونیات ما، راز های ما و افکار ما راه یافته پس برای محقق کردن خواسته هایش از طریق باج گیری عاطفی به آن ها می رسد.
مثلا اگر شما به مهربانی و بخشندگی اهمیت می دهید و یکی از ویژگی های شماست که به آن می بالید، فرد باج گیر شما را متهم به خودخواهی می کند، که به خواسته های او توجه نکرده اید.
همان طور که در بالا هم اشاره شد، روش های باج گیری عاطفی بیشتر در بین دوستان و عزیزان ما اتفاق می افتد و با اشراف کامل بر خصوصیات و ویژگی های ما نقاط ضعف و حساس ما را می یابند و آن را به عنوان سلاحی قدرتمند در جهت رسیدن به خواسته های خود پیش می برند.
در ادامه برخی از باج گیری های عاطفی را بیان می کنیم تا با نمونه های آن بهتر آشنا شوید.
دقت کنید اگر در مورد یکی از موارد بالا، جواب مثبتی دارید، پس شما در دام باج گیری عاطفی قرار داید.
باچ گیری عاطفی تنها مشکل ما نیست، بسیاری از افراد در سراسر جهان به شکل های مختلفی با آن دست به گریبان هستند.
برای این کار بهتر است هر کسی چشم های خود را باز کند، تا ببیند در کجای زندگی با فرد باج گیر قرار گرفته، رابطه ی آن ها به چه شکلی است و در خود چه احساس ضعف و کمبودی دارد، که مجبور است برای داشتن توجه، تن به خواسته ها و باج ها او بدهد.
برای واقع بینانه عمل کردن، نه مشاور و نه هیچ کس دیگر نمی تواند در این مسیر به شما کمک کند.
اگر قوه تعقل و منطق را به کاربگیرید می توانید ضعف های خود را تا حدودی جبران کنید.
ضعف ها که جبران شوند، می توانید برای رابطه خود و فرد باج گیر درست تصمیم بگیرید.
و از این مرحله به بعد را می توانید از مشاور برای رهایی از دلبستگی و وابستگی همچنین باج گیری های عاطفی کمک بگیرید.
روش های باج گیری عاطفی بیشتر در بین دوستان و عزیزان ما اتفاق می افتد و با اشراف کامل بر خصوصیات و ویژگی های ما نقاط ضعف و حساس ما را می یابند و آن را به عنوان سلاحی قدرتمند در جهت رسیدن به خواسته های خود پیش می برند.
هر رابطه ای با دو نفر آغاز می شود و با یک نفر رابطه ای شکل نمی گیرد.
پس باید آنچه که در مرحله ی قبل گفتیم یعنی واقع بینانه عمل کردن، آغاز کننده مسیر فرار از باج گیری های عاطفی است.
باید بدانیم که برای چه چیزی وارد این رابطه شده ایم، از چه چیزی می ترسیم، آیا کمبود محبت داریم، کمبود پول داریم و یا نیاز های جنسی است که ما را وارد رابطه کرده است.
که به هر دلیلی که باشد، ما به آن ها اجازه داده ایم، که به ضعف ها و حساسیت های ما پی ببرند.
از همه بدتر زمانی است که متوجه شده ایم که حساسیت ما را می دانند و باز هم به روند رابطه و باج گیری از سمت آن ها ادامه می دهیم.
اگرموقعیت خود را از بالای رابطه ببینیم و بسنجیم خواهیم دید که در مهلکه بدی افتاده ایم و نمی توانیم مسیر را بدون او ادامه دهیم.
پس باید ابتدا واقع بینانه برخورد کنیم تا جایگاه خود را بیابیم و تصمیم نهایی را بگیریم.
بر روی نیاز و حساسیت خود تمرکز کنید و این ناحیه را تقویت کنید تا به او محتاج نباشید.
اگر شما به امر واقعیت و واقع بینانه بودن پی برده اید، پس باید به این موضوع هم پی ببرید که فرد مورد نظر با شما صادق هست یا نه؟ اما چگونه به این موضوع پی بریم
اگر با شما صادق باشد و قصد باج گیری عاطفی نداشته باشد، اینگونه عمل می کند.
بسیاری از افرادی که متحمل شده اند، تصورمی کنند که وقتی در این دام افتاده اند، دیگر هیچ کاری برای رهایی از آن نمی شود انجام داد و مشاور و مشاوره تنها حرف های پوچ و بی اساسی است که برای تبلیغات از آن استفاده می کنند.
در حالی که اگر به این موضوع آگاهی داشته باشند که با مشورت با یک مشاور چقدر می توانند به خود و رابطه ای که در آن هستند کمک کنند، شاید به جای افسوس خوردن و نگرانی ابتدا به روانشناس مراجعه کنند.