سرترالین متعلق به یک گروه از داروهاست که به عنوان مهارکننده های بازجذب سروتونین (SSRI ها) شناخته میشوند.
آسنترا (سرترالین) باعث افزایش فعالیت ماده شیمیایی سروتونین در مغز می شود.
از داروی سرترالین یا آسنترا برای درمان اختلالت گوناگونی از جمله برای درمان افسردگی، حملات هراس یا پانیک، اختلال خود زشت پنداری اختلال وسواس فکری عملی (OCD)، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اختلال اضطراب اجتماعی (ترس اجتماعی یا SAD)، انزال زودرس، شکل شدید سندرم قبل از قاعدگی (اختلال دیسفریک قبل از قاعدگی یا PMDD) و بهبود شرایط اعتماد به نفس در فرد استفاده می شود.
تحقیقاتی که تا به امروز انجام شده اند نشان داده اند که در شش هفته ابتدایی مصرف قرص سرترالین برای درمان افسردگی، بیمار هیچ نشانه ای از کاهش علائم افسردگی را تجربه نخواهد کرد.
میانگین نمرات ۹-PHQ برای افرادی که از این دارو استفاده می کردند، و افرادی که از سرترالین استفاده نمی کردند بسیار به هم نزدیک است.
اما همین تحقیقات اثبات کردند که مصرف مداوم سرترالین به صورت منظم می تواند با گذشت زمان باعث کم شدن اضطراب در فرد شده و کیفیت روند تفکر را در بیمار بالا ببرد. اتفاقی که نهایتا موجب بهبود کیفیت زندگی فرد می شود.
هر چند با این وجود بیشتر افرادی که از این دارو استفاده کرده اند گزارش داده اند که سرترالین بیشتر از کاهش علائم افسردگی، برای درمان اضظراب موثر است.
به صورت کلی چنانچه می خواهید از مصرف سرترالین برای درمان افسردگی نتیجه بگیرید، باید به صورت مداوم، و برای مدت زمان طولانی از آن استفاده کنید.
از سرترالین برای درمان اختلاس وسواس فکری-عملی یا همان OCD در بزرگسالان و کودکان نیز استفاده می شود. گرچه داروی دیگری به نام کلومیپرامین نیز برای کاهش علائم وسواس فکری موثر است، اما بیماران اغلب با مصرف سرترالین راحت تر هستند.
به صورت کلی دوز مورد نیاز سرترالین برای درمان وسواس فکری-عملی از دوز این دارو برای درمان افسردگی بیشتر است. همچنین اثرگذاری سرترالین برای درمان OCD نیز کندتر از زمان مصرف افسردگی نتیجه می دهد.
اختلال هراس یا حملات پانیک را نیز می توان با کمک سرترالین کنترل کرد.
تحقیقات انجام شده نشان داده اند که اثرگذاری سرترالین برای درمان اختلال هراس از دارونماها بهتر بوده است.
طبق این تحقیقات حدود ۸۰ درصد از بیمارانی که از سرترالین استفاده کرده اند موفق به درمان و کنترل اختلال هراس خود شده اند.
برای درمان اختلال هراس احتماعی باید با دوز بالاتر و به مدت بیشتری از سرترالین استفاده کنید. تحقیقات نشان داده اند که اثرگذاری این دارو برای درمان هراس اجتماعی از هفته ششم بعد از مصرف آغاز شده و تا هفته دوازدهم به تدریج افزایش می یابد.
سرترالین به واسطه کنترل هراس و بهبود پارامترهای فیزیکی این عارضه مانند سرخ شدن صورت یا افزایش ضربان قلب، می تواند اثرات خوبی در کاهش اضطراب و هراس اجتماعی داشته باشد.
به صورت کلی بیشترین مصرف سرترالین برای کنترل و درمان اضطراب است.
اصولا بقیه اثرات این دارو ناشی از تأثیری است که بر روی کنترل اضطراب می گذارد.
سرترالین همانطور که اشاره کردیم دارویی برای کنترل سطح سروتونین داخل مغز است و می تواند آرامش خیال و آسودگی بیشتری برای بیماران به همراه داشته باشد.
داروهای گروه SSRI که سرترالین از جمله آنها است، می توانند علائم سندروم پیش از قاعدگی را درمان کنند.
طبق آمار به دست آمده بین ۵۰ تا ۶۰ درصد از خانم هایی که برای درمان این سندروم از داروی سرترالین استفاده کرده اند از آن نتیجه گرفته اند.
تحقیقات انجام شده نشان داده اند مصرف قرص سرترالین می تواند باعث کنترل زود انزالی در مردان شود.
اما برخلاف داروهای زوداثر و بر عکس داروهایی مانند ویاگرا، تنها در صورت مصرف مداوم و طولانی مدت سرترالین می توانید شاهد اثرگذاری آن روی زودانزالی باشید.
دوز مناسب برای این کاربرد را پزشک متخصص تعیین خواهد کرد.
این دارو ممکن است باعث بهبود خلق و خو، خواب، اشتها و سطح انرژی و ممکن است در بازگرداندن علاقه شما به زندگی روزمره کمک کند.
ممکن است ترس، اضطراب، افکار ناخواسته و تعداد حملات وحشت را کاهش دهد.
همچنین ممکن است میل به انجام کارهای مکرر (اجباری مانند شستن دست، شمارش و چک کردن) را که در زندگی روزمره اختلال ایجاد می کند، کاهش دهد.
تهیه و مصرف داروی سرترالین الزما باید با دستور پزشک انجام شود.
پیش از مصرف دارو بروشور مربوط به اطلاعات قرص را که در جعبه آن وجود دارد با دقت مطالعه کنید.
مصرف سرترالین باید همراه غذا، یا بعد از خوردن غذا باشد.
دقت داشته باشید که سرترالین را با معده خالی مصرف نکنید.
دفعات مصرف این دارو به صورت معمول یکبار در روز است که بهتر است در هنگام صبح(بعد از صبحانه) یا در شب (بعد از شام) مصرف شود.
از آنجایی که باید برای مدتی طولانی از این دارو استفاده کنید تا نتیجه آن را ببینید، بهتر است حتما مصرف دارو را طبق تجویز و دستور پزشک انجام دهید.
چنانچه سرترالین به صورت نامنظم مصرف شود، اثرگذاری آن کاهش پیدا می کند.
طبق تحقیقاتی که روی بیماران ۲۰ تا ۶۰ سال انجام گرفته است، مشخص شده که داروهای ضد افسردگی گروه SSRI که سرترالین از جمله آنها است.
هیچ اثر مخربی بر روی افزایش خطر سکته قلبی یا بروز اختلال در ریتم قلبی نداشته اند.
این در حالی است که در بسیاری از بیمارانی که از سرترالین استفاده می کنند، خطر حمله قلبی کاهش پیدا می کند.
در تصمیم به استفاده ازدارو، خطرات ناشی از مصرف دارو باید در برابر خوبیهای آن به دقت سنجیده شود که این کاربراساس تصمیم شما و پزشک شما خواهد بود.
برای این دارو، موارد زیر باید در نظر گرفته شود:
اگر شما تا کنون هر گونه واکنش غیرعادی یا آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته اید موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.
اگر شما نوع دیگری از آلرژی ها، مانند آلرژی به مواد غذایی، رنگ، مواد نگهدارند و یا حیوانات دارید حتما به پزشکتان اطلاع دهید.
مطالعات مناسب و کامل در رابطه با اثرات سرترالین در کودکان انجام نشده است . ایمنی و اثر بخشی آن در کودکان کوچکتر از ۶ سال نامعلوم است.
افراد مسن ممکن است به اثرات این دارو نسبت به بزرگسالان جوان حساس ترباشند و بیشتراحتمال دارد که دچارهیپوناترمی (کمبود سدیم در خون)شوند که نیاز به تنظیم دوزو گاهی شروع دارو در بیمارستان دارد.
رده C (مطالعات کافی در زنان باردار انجام نشده است).
مطالعات انجام شده در زنان نشان می دهد که این دارو خطر بسیار اندکی برای نوزاد، زمانی که در طول تغذیه با شیر مادر استفاده می شود دارد.
اگر چه برخی از داروها را نمی توان با هم استفاده نمود، در موارد دیگری داروهای مختلف ممکن است با هم استفاده می شود حتی ممکن است مصرف همزمان چند دارو بسیار مفیدتر از مجموع اثرات هر دارو باشد.
استفاده از سرترالین با هر یک از داروهای زیر توصیه نمی شود.
منع مطلق مصرف سرترالین با داروهای زیر وجود دارد (گاهی خیلی بندرت پزشک شما ممکن است تصمیم بگیرد که درمان را همزمان با دارویی از رده زیر نیز تجویز نماید):
در صورت مصرف سرترالین، پزشکتان را حتما از بیماریهای طبی تان آگاه کنید؛
اختلال دوقطبی (اختلال خلق و خوی بصورت شادی و افسردگی یک در میان)
در بیماری کبد با احتیاط استفاده کنید. اثرات آن ممکن است به دلیل حذف کندتر دارو از بدن افزایش یابد.
هر دارویی ممکن است درکنار عوارض سودمند،برخی عوارض جانبی داشته باشد که از میان اینها برخی عوارض جانبی مهمترند:
اگر هر یک از عوارض زیر رخ داد موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید:
اگر دچار این عوارض شدید بلافاصله مصرف دارو را متوقف کنید و به پزشکتان اطلاع دهید: