در بروز و ایجاد هر نا هنجاری عوامل مختلفی می توانند دخیل باشند. در این مقاله به موضوع اعتیاد و عوامل موثر در آن خواهیم پرداخت.
در ادامه برخی از مهمترین دلایل اعتیاد افراد را بررسی خواهیم کرد.
درگیری های خانوادگی بین والدین موجب می شود كه فرزندان از مراقبت و كنترل لازم برخوردار نباشند.
این وضعیت و فضای نامناسب و نامساعد خانوادگی و عدم صمیمیت بین افراد خانواده موجب می گردد كه فرزندان چنین خانواده ای برای خود دوستانی بیابند و با اهمال وغفلتی كه در پرورش آنها شده، به سوی اعتیاد سوق داده شوند.
فرزندان والدین الکلی یا معتاد ناخود آگاه و بی اراده به سوء مصرف الکل روی می آورند و آمادگی برای انحرافات اخلاقی را پیدا می کنند، لذا نمی توان نقش اعتیاد پدر یا مادر را به هر نوع ماده مخدری، در تمایل فرزندان آنها به این ماده نادیده گرفت.
با اعتیاد هر یک از پدر و مادر، معمولا مخفی کاری ها حاکم می شود و غیبت های مکرر اتفاق می افتد. در نتیجه، محیط داخلی خانواده همواره متشنج و پر ستیز می گردد.
فردی که نیازی به کار کردن و مشارکت های اجتماعی نمی بیند و هدف مهمی هم ندارد که در زندگی خود دنبال نماید، با امکانات زیاد برای تفریح و شرکت در مجالس دوستانه و شبانه عوامل زمینه ساز اعتیاد برای وی به وجود می آید.
چنین خانواده هایی با تأمین بیش از اندازه نیازهای فرزند، امکان استقلال، مسئوولیت پذیری و میل به کار را از او سلب نموده و وی را انگل وار تربیت می کنند.
معتادان، علت اعتیاد خود را معاشرت با دوستان ناباب ذکر کرده اند. نوجوان در دوره بلوغ بیشتر از هر زمان دیگر، متأثر از گروه همسن و سال خود است.
زیرا در این دوره، نوجوان از اتکاء خود به خانواده می کاهد و ناگزیر درصدد یافتن تکیه گاه های دیگری است که مهم ترین آنها گروه های دوستان و همسالان هستند.
نمی توان انكار كرد كه فراوانی مصرف مواد مخدر و در دسترس بودن و تهیه آسان آن، افراد معتاد و توزیع كنندگان را بر می انگیزاند و تأثیر بسیاری در معتاد كردن افراد زودباور به ویژه نوجوانان و جوانان دارد.